Miód

 

W niniejszym artykule postaram się pokrótce przedstawić podstawowe informacje na temat miodu pszczelego.
Miód pszczeli był znany i ceniony przez starożytnych Egipcjan, Sumerów i Greków.
Uznawany był za pokarm bogów. Jest jednocześnie środkiem spożywczym i leczniczym. Ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnych cukrów jest dla zdrowych i chorych idealnym pokarmem wysokoenergetycznym. Bez konieczności trawienia przenika do krwi i wzmacnia nerwy oraz serce.
Rodzaje miodów odmianowych które pozyskujemy w Pasiece MARCYŚ:

Miód rzepakowy – w stanie płynnym kolor słomkowy. Krystalizuje się szybko, w ciągu kilku dni po odbiorze. Po skrystalizowaniu jest biały lub kremowy, o konsystencji drobnoziarnistej, mazistej. W smaku bardzo słodki. Zapach kwitnącego rzepaku, z czasem woń słabnie. Miód o największej ilości glukozy i aminokwasów. Wysoko zawartość glukozy sprawia, że miód ten świetnie nadaje się dla osób wyczerpanych fizycznie oraz psychicznie. Glukoza jest paliwem napędowym naszego mózgu oraz serca. Miód ten chociaż jest miodem jasnym więc uboższym w składniki mineralne niż miody ciemne charakteryzuje się zawartością takich pierwiastków jak: magnez, bor, żelazo oraz potas.

Miód wielokwiatowy – w stanie płynnym kolor żółty. Po skrystalizowaniu kolor jasnobrązowy.Ma bardzo bogaty skład chemiczny ponieważ surowiec z jakiego został wykonany pochodzi z wielu gatunków kwiatów. Z uwagi na swój łagodny smak jest najczęściej kupowanym miodem w Pasiece MARCYŚ. Świetnie nadaje się on do codziennego spożycia. Składa się z cukrów prostych które zbawienie wpływają na układ krwionośny. Ponadto jest bogactwem kwasów organicznych, enzymów, biopierwiastków i związków o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. W chwili obecnej posiadamy miód w postaci patoki który jednak w niedługim czasie ulegnie skrupieniu jak przystało na naturalny miód pszczeli.

Miód nektarowo-spadziowy –  łączy w sobie aromat kwiatów z polskich pól i lasów z łagodnością miodu spadziowego. To dzięki temu wyjątkowemu połączeniu, uzyskuje bardzo urozmaicony skład i dość dużą wartość odżywczą. Miód nektarowo-spadziowy jest często niesłusznie lekceważony jako „niegatunkowy”. W rzeczywistości pod względem bogactwa składników niewiele ustępuje on miodom spadziowym, a często przewyższa je smakiem i aromatem.

Miód lipowy – w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty. Konsystencją i barwą przypomina olej rycynowy. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny, konsystencję drobnoziarnistą, krupkowatą. Miód o wyraźnym zapachu lipy. Ostry w smaku, z lekką goryczką.

Miód malinowy – w stanie płynnym kolor żółtawy. Po skrystalizowaniu żółtozłocisty. W smaku łagodny, lekko kwaskowaty, o lekkim zapachu malin. Lubiany przez dzieci.

 

Miód w naszej pasiece oferujemy w słoikach 900 ml o wadze netto 1250 g.

Masz pytania skontaktuj się ze mną na Facebook`u

Chcesz zobaczyć jak wygląda nasza praca? Sprawdź nasz kanał na YouTube