OFERTA

 

 

Pasieka MARCYŚ specjalizuje się w pozyskiwaniu najwyższej jakości produktów pszczelich. Oferujemy kilka rodzajów miodu, pyłek pszczeli, propolis oraz wosk. Każdy z pozyskanych produktów charakteryzuje się fenomenalnymi właściwościami.

 

MIÓD WIELOKWIATOWY w zależności od terminu zbioru przyjmuje barwę od jasnokremowej do herbacianej. Zarówno zapach jak i smak jest bardzo zróżnicowany z uwagi na bogaty skład. Przeważnie miód ten charakteryzuje się łagodnym, przyjemnie słodkim smakiem. Ma bardzo bogaty skład chemiczny, ponieważ surowiec, z jakiego został wykonany, pochodzi z wielu gatunków kwiatów. Z uwagi na swój łagodny smak jest najczęściej kupowanym miodem w Pasiece MARCYŚ. Świetnie nadaje się do codziennego spożycia. Składa się z cukrów prostych, które zbawienie wpływają na układ krwionośny. Ponadto jest kompozycją kwasów organicznych, enzymów, biopierwiastków i związków o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Posiadamy miód w słoikach 900 ml (1,25 kg) oraz 540 ml (0,7 kg).

MIÓD NEKTAROWO-SPADZIOWY jest wytwarzany przez pszczoły z dwóch naturalnych pożytków miododajnych: nektaru i spadzi. Pochodzenie spadzi i nektaru oraz ich procentowy udział w powstawaniu omawianej odmiany miodu mogą być różne. Z tego względu zarówno walory smakowe, jak i aromat danego miodu będą znacznie zróżnicowane. Miód w postaci płynnej jest gęstą cieczą barwy brunatno-zielonkawej, po krystalizacji przyjmuje postać drobno- lub średnioziarnistą barwy jasno, lub ciemnobrunatnej. Odznacza się słabym, lekko korzennym
zapachem oraz łagodnym i lekko słodkim smakiem. Właściwości lecznicze miodu nektarowo-spadziowego są wypadkową działania składników miodu nektarowego
i miodu spadziowego, co rzutuje na szerokie wskazania w profilaktyce i terapii różnych chorób. Miód oferujemy w opakowaniach jednostkowych po 1,25 kg.

MIÓD Z TERENÓW LEŚNYCH to prawdziwy rarytas. Powstaje w wyniku połączenia miodu nektarowego i spadziowego, dzięki czemu zawiera walory zdrowotne obu odmian. Miód leśny pozyskuje się od pszczół mieszkających w otulinie lasu. Wyjątkowe walory zawdzięcza temu, że nie jest pozyskiwany na terenach zurbanizowanych. Na wspaniały smak i aromat składają się leśne zioła oraz rośliny takie jak malina, jeżyna, kruszyna, jagoda. Dodatek spadzi pochodzi z takich drzew jak dąb, lipa czy świerk. Obcowanie z tym miodem daje nam namiastkę lasu w postaci delikatnego aromatu oraz słodycz kompozycji runa leśnego.

Leśna kompozycja płynnego złota zawiera:

-antybiotyczne białka,

-cukry proste odżywiające nasze serce i mózg,

-przeciwutleniacze o działaniu przeciwnowotworowym,

-enzymy,

-olejki eteryczne,

-kwasy organiczne,

-estry,

-witaminy i minerały.

Zawartość acetylocholiny wpływa pozytywnie na krążenie krwi, obniża ciśnienie tętnicze. Miód leśny świetnie odżywia skórę, paznokcie oraz wzmacnia i oczyszcza organizm.

MIÓD RZEPAKOWY – w stanie płynnym kolor słomkowy. Krystalizuje się szybko, w ciągu kilku dni po odbiorze. Po skrystalizowaniu jest biały lub kremowy, o konsystencji drobnoziarnistej, mazistej. W smaku bardzo słodki. Zapach kwitnącego rzepaku, z czasem woń słabnie. Miód o największej ilości glukozy i aminokwasów. Wysoko zawartość glukozy sprawia, że miód ten świetnie nadaje się dla osób wyczerpanych fizycznie oraz psychicznie. Glukoza jest paliwem napędowym naszego mózgu oraz serca. Miód ten, chociaż jest miodem jasnym, więc uboższym w składniki mineralne niż miody ciemne charakteryzuje się zawartością takich pierwiastków jak: magnez, bor, żelazo oraz potas. Miód oferujemy w opakowaniach jednostkowych po 1,25 kg.

MIÓD LIPOWY – jeden z najlepszych miodów, jakie można kupić w Polsce. Wspaniała barwa oraz faktura, która dostarcza wyjątkowych doznań smakowych. Charakteryzuje się cudownymi właściwościami w leczeniu i zapobieganiu chorobom górnych dróg oddechowych. Jest to miód, który pozyskujemy w niedużych ilościach dbając o to, aby był wyjątkowy.

MIÓD MALINOWY – w stanie płynnym kolor żółtawy. Po skrystalizowaniu żółtozłocisty. W smaku łagodny lekko kwaskowaty, o lekkim zapachu malin. Lubiany przez dzieci. Dzięki właściwościom napotnym i rozgrzewającym działa on też przeciwgorączkowo i immunomodulująco. Doskonale sprawdzi się więc w przypadku objawów grypy i przeziębienia. W tym roku z domieszką spadzi dębowej, która cudownie komponuje się ze smakiem nektaru malinowego. Produkt dla prawdziwych koneserów.

MIÓD GRYCZANY jest jednym z najwartościowszych miodów. Ma charakterystyczną ciemną barwę i ostry smak. Jest bogaty w magnez, żelazo, fosfor, miedź, cynk, bor, jod, nikiel i kobalt. Zawiera także sporo witaminy C, B1, B2 i PP. Charakteryzuje się dużą kwasowością. Jest zasobny w enzymy takie jak α‑amylaza, inwertaza i fosfataza. Ponadto wyróżnia się znaczną aktywnością antybiotyczną. Miód gryczany polecany jest w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego. Poprawia elastyczność, wytrzymałość i przepuszczalność ścian naczyń włosowatych. Usuwa wolne rodniki i hamuje procesy miażdżycowe. Zapobiega pękaniu naczyń, powstawaniu wybroczyn oraz wylewom. Ważną rolę odgrywa też w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza. Wykazano, że regularnie przyjmowany zwiększa stężenie hemoglobiny we krwi. Działa osłonowo i detoksykacyjnie na wątrobę, co wynika ze znacznej ilości cukrów prostych.

PYŁEK KWIATOWY — to produkt pozyskiwany w postaci obnóży. Czyli małych kuleczek pyłku przynoszonych przez pszczoły do ula. Jest to w dużej mierze bardzo wartościowe białko oraz tłuszcze. Świetne uzupełnienie diety dla osób zapracowanych i uprawiających sport. Cudowne właściwości wykazuje w rekonwalescencji po odbytych chorobach. Warunkuje to bogactwo witamin, biopierwiastków oraz mikro i makroskładników. Produkt ten oferujemy w szklanych słoikach o wadze 300 g. W celach wysyłkowych pyłek wysyłam w woreczkach strunowych, aby uniknąć rozbicia słoików.

Kremowanie miodu jest coraz powszechniejszą praktyką w naszych pasiekach. Cały proces nie zmienia właściwości miodu. Zachowuje on wysoką jakość. Zmianie ulega wyłącznie jego konsystencja. Istnieje wiele metod kremowania miodu. Jedną z najpopularniejszych jest kremowanie świeżo odwirowanego miodu. Po zbiorach miód jest wlewany do kremownicy, gdzie mieszany w odpowiednich odstępach czasu zyskuje swoją kremową konsystencję. Miód po takim procesie pozbawiony jest większości grudek i kryształów. Staje się aksamitny i bardziej miękki niż miód rozlany do słoików bezpośrednio po miodobraniu. Stanowi świetną bazę do produkcji np. miodów z dodatkiem owoców liofilizowanych. Zarówno miody kremowanie, jak i te z dodatkiem owoców liofilizowanych kupicie w Pasiece MARCYŚ. Jest to ciekawa opcja dla osób szukających urozmaicenia w swojej codziennej diecie.

MIÓD FACELIOWY produkowany jest z nektaru facelii błękitnej. Ma on jasną barwę i łagodny smak. Jego główne właściwości to ochrona wątroby przy zatruciach, wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego: wrzodów żołądka i dwunastnicy, trzustki, nieżytu żołądka, problemów z woreczkiem żółciowym, zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych oraz obniża ciśnienie tętnicze. Miód ten oferujemy w słoikach 900 ml.

MIÓD SPADZIOWY, w odróżnieniu od miodów nektarowych, nie powstaje z nektaru kwiatów, ale ze spadzi, czyli soku drzew przetworzonego przez owady, zarówno tych iglastych, jak i liściastych.
To jedna z przyczyn, dla których miód spadziowy ma niezwykły kolor i głęboki smak, a także bogate właściwości odżywcze i prozdrowotne. Smak liściastego jest mocno żywiczny. Aromat ten jest cechą charakterystyczną miodów spadziowych. Najczęściej spadź z drzew liściastych zbiera się w Polsce z lipy, klonów oraz dębów. Polecany jest zwłaszcza dla osób cierpiących na problemy z drogami oddechowymi, ale nie tylko. Swoje zastosowanie znajduje również w chorobach układu moczowego, jelit, dróg żółciowych oraz wątroby. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i polepsza krążenie.

Miód możesz odebrać osobiście w Zambrowie. Opcją dodatkową jest wysyłka do każdego zakątka Polski. Więcej informacji uzyskasz, pisząc na maila: pasiekamarcys@gmail.com lub pod telefonem 536 924 407

Masz pytania skontaktuj się ze mną na Facebook`u
Chcesz zobaczyć jak wygląda nasza praca? Sprawdź nasz kanał na YouTube